STOR Skillnad på flis och flis..

Det är STOR skillnad på flis och flis..

 

Det finns många som idag levererar flis men det är stor skillnad på kvalitèn på dom olika. Med detta inlägget ska vi försöka klarlägga skillnaderna mellan alla dessa olika produkter som finns där ute. Så därför gör vi en liten lista över vad det finns för olika typer och hur dom tillverkas samt vilken skillnad det gör för er som kund och ert projekt i längden.

 

- Skogsflis

Denna flis är oftast flisad ris och stammar ifrån skogens alla träd. Denna produkt innehåller både bark och småfraktioner och ger därför ett mörkare och "smutsigare" intryck. Då det ofta är mycket lövträd med i denna flis så tar det inte lång tid (ca 1-2år) innan flisen blir blöt,mjuk och förmultnar. Därför är det inte ovanligt att denna produkt behöver bytas ofta.

 

- Stamved

Denna produkt är som namnet antyder flisad av stammen av trädet. Denna produkt innehåller fortfarande bark men väldigt lite fina fraktioner då det inte är några grenar med när man flisar ner träden. Stamveden har stor variation på storlekar på flisorna (2-10cm lång, 2-7cm bredd Ca). Passar därför dåligt på gångar och lekplatser.

 

- Blandflis

Denna flis är flisad av endast stammar ifrån blandade träd (även lövträd) och inte barkade innan flisning. Därför ger ett mörkare intryck på grund av barken och kortare livslängd på grund av lövträden. Denna  produkt är väldigt lik stamveden men har flisats med ett "finare" såll. Därför ger mindre flisor. Blandflis passar bättre för lekplatser och gångar men har tyvärr en kort livslängd.

 

-GranFlis (PremiumFlis)

Detta är denna produkt vi säljer.

Granflisen eller Cellulosaflis som den även kallas är en produkt som kommer ifrån sågverksindustrin. Denna flis har väldigt lite fina fraktioner och bark i sig då allt sorteras ut på vägen till färdig produkt. Denna flis ger ett väldigt rent och ljust intryck och har en längre levnadstid(ca 6-7år) då den endast innehåller gran som i sin tur innehåller terpentin. Terpentin ger ett motstånd ifrån svamp och röta. Terpentin är inget farlig och finns i varje gran i våra Svenska skogar. Denna flis är godkänd som fallskydd på lekplaster. Vi levererar stora mängder av denna flis åt lekplatsbyggare runt om i landet på grund av dess goda kvalitet.

 

 

Det finns en uppsjö med massa olika fler sorter men detta var förhoppningsvis en lite guidning för att just ert projekt ska bli så bra och långvarigt som möjligt. Värt att poängtera att alla dessa sorter säljs under namnet flis.

Vi ska även i framtiden försöka få till en film då vi förklarar mer om detta i framtiden för att ni ska kunna se skillnaderna.